Sound Associations

Geluiden ontwerpen voor fictie

Verhalen vertellen over magie, alien ruimteschepen of dinosaurussen is iets waar films en games fantastisch voor zijn. Het laat ons deze thema’s ontdekken en het laat ons zien hoe het zou zijn om deze dingen in het echt tegen te komen. Maar het geeft een vraag voor sound designers. Hoe maak je een geluid voor iets wat je nog nooit in het echt gehoord hebt?

Waarschijnlijk heb je al een vrij goed idee hoe de voorbeelden hier boven zouden klinken. Misschien heb je de geluiden van spreuken in Harry Potter films gehoord, ruimteschepen in Star Wars en dinosaurussen in Jurassic Park bijvoorbeeld. Maar voordat deze onderwerpen populair werden in pop-culture media was het nog helemaal niet duidelijk hoe deze dingen zouden klinken. En binnen de media was het dus de taak van de sound designers om deze dingen op een overtuigende manier tot leven te brengen.

Hier is een 2-minuut video over het maken van de geluidseffecten van Jurassic Park. Ook leuk om te zien hoe een sound design set-up er toen uit zag!

Referenties vinden vanuit het echte leven

Wanneer je geluiden moet maken voor iets wat je nog nooit gehoord hebt, ga je op zoek naar referenties. Dingen die lijken op jouw onderwerp of die vergelijkbare associaties opwekken als wat jij wilt bereiken. Moet het geluid organisch of mechanisch klinken? Wat voor texturen zouden passen? Moet het groot klinken, gebruik geluiden met lage frequencies. Moet het klein klinken, gebruik juist de hogere frequencies. Deze verwachtingen zijn in het menselijk brein geprogrammeerd om geluiden met de dingen om ons heen te verbinden. Als je die principes die ons helpen de wereld te begrijpen toe past, zorg je ervoor dat jouw geluiden ook logisch en natuurlijk klinken in de wereld. Of je kan bewust het tegenovergestelde doen zodat de geluiden vreemd en buitenaards klinken, anders dan wat mensen verwachten.
De dinosaurussen in Jurassic Park gebruiken andere dieren als referenties. Gecombineerd en bewerkt klinken ze uniek maar alsnog geloofwaardig als dieren. Met zowel laag gegrom als hoog gekras in de vocals, klinken de dinosaurussen enger omdat het niet helemaal klopt in ons hoofd.
Geluiden voor magie combineren vaak de elementen zoals vuur en water samen met whooshes, reverb en omgekeerde fragmenten. Deze natuur elementen samen met een boel bewerking en geluiden met beweging er in zorgen ervoor dat de magie krachtig en indrukwekkend klinkt. Er zijn veel ruimteschip geluiden die synths toepassen. Dit liet ze futuristisch klinken in de jaren 70 en 80, en die associatie en herkenning hebben we nog steeds.

Verder gaan dan het bestaande materiaal

Omdat er al veel geluidsverwachtingen zijn ontwikkeld over de jaren binnen pop-culture, creëert dat een interessante keuze voor sound designers. Afhankelijk van wat je met de audio in het project wilt bereiken kan je besluiten om de bestaande aanpakken te volgen of om in een andere creatieve richting te gaan van wat mensen gewend zijn.
Door de bestaande verwachtingen te volgen creëer je een directe herkenning met het geluid en verbind je de associaties die de luisteraar al had met vergelijkbare onderwerpen in media.
Door in een andere richting te gaan kun je er voor zorgen dat je wezens en ruimteschepen opvallen en een herkenbaar element van je project worden.

Dus, wanneer je geluiden ontwerpt voor dingen die niet bestaan, of niet meer, zoek referenties uit het echte leven die fysiek lijken op jouw onderwerp of die een vergelijkbaar gevoel of emotie opwekken.
En als er al verwachtingen zijn van een geluid, kies dan bewust wat het beste is voor jouw project. Om de verwachtingen te volgen of om in een andere richting te gaan en iets compleet nieuws te maken.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *